Casagrande dei conti Brandolini d'Adda stamt uit de 15de eeuw. De aanwezige portretten, schilderijen en antieke objecten en meubels vertellen het verhaal van de Brandolini d'Adda familie. Deze familie is rond 500 na Chr. afgezakt naar ItaliŽ en diende de Venetiaanse Republiek en beschermde de Serenissima noordelijke grenzen. De militaire geschiedenis van de familie dateert uit de 8e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

 

In het blazoen staat een schorpioen dat de familie erin heeft mogen zetten nadat ze de standaard van een Turks bataljon heeft veroverd waarop die schorpioenen stonden. In vele kunstwerken in Casagrande vindt u de schorpioen terug.

 

Brandolino Brandolini was de wapenbroeder van 'condottiero' Erasmo of Narni (1370-1443), een van de meest beroemde leiders van het Venetiaanse leger in de Italiaanse Renaissance. Erasmo of Narni stond bekend als de 'Gattamelata' (The Honeyed Cat) en is onsterfelijk gemaakt door onder meer Donatello, van wiens hand een bronzen sculptuur van Erasmo of Narni in Padova staat. Een detail van de replica van het sculptuur is terug te vinden in Casagrande dei conti Brandolini d'Adda.

 

Als beloning voor de heldhaftige diensten, ontving Brandolino Brandolini de vallei in de Republiek de Cison. Ook trouwde hij de dochter van Erasmo of Narni. Vanaf de 15e eeuw speelt de Brandolini d'Adda familie een belangrijke rol in het gebied en zijn er verschillende sporen te vinden in het dorp die hiernaar verwijzen.